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10/F, East Wing
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2 Tim Me1 Avenue

Tamar

Hong Kong

Dear Mr WOO,
Marriage (Amendment) Bill 2014

Thank you for your letter of 13 March 2014. We have further
questions in relation to the Bill for your clarification.

Question 1

In line with the wording of paragraph 2(b) of the Court of Final
Appeal (CFA)'s Order in the case of W v Registrar of Marriages (FACV
4/2012) (the Order), would the Administration consider it necessary to modify
the drafting of the new section 40A(2) of the Marriage Ordinance (Cap. 181)
(MO) to include a requirement of certification by an appropriate medical
authority of the change of gender of a post-operative male-to-female or
female-to-male transsexual person as a result of a full sex re-assignment
surgery?

Question 2

If the Administration considers it necessary to modify the prov131on
as proposed in Question 1 above, would the Administration clarify the legal
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effect of such certification, e.g. is it conclusive evidence as to the gender of a
person? ‘

Question 3

In relation to paragraph 2(b) of the Order, must a post-operative
male-to-female transsexual person [or female-to-male transsexual person] have
undergone a surgical procedure specified in the new section 40A(2)(a) and (b)
of MO, before an appropriate medical authority could certify that there is a
gender change as a result of such sex re-assignment surgery?

Question 4

The effect of the Bill, if passed, is that only those who have
received a full sex re-assignment surgery as defined in the new section 40A(2)
of MO would qualify as "a woman" or "a man" for the purposes of marriage.
However, according to paragraph 124 of the judgment, when considering who
qualifies as "a woman" within the meaning of section 40 of MO and
section 20(1)(d) of the Matrimonial Causes Ordinance (Cap. 179), CFA held
that "[w]e would not seek to lay down a rule that only those who have had full
gender reassignment surgery involving both excising and reconstructive genital
surgery, qualify. We leave open the question whether transsexual persons who
have undergone less extensive treatment might also qualify." This stance was
reiterated in paragraph 137 of the judgment. In the circumstances, would the
Administration explain why it does not seek to implement this part of the
judgment in the Bill?

Question 5

CFA in paragraph 136 of the judgment referred to House of Lords'
decision in Bellinger v Bellinger [2003] 2 AC 467 in which Lord Nicholls
pointed out that "drawing the line at the point where full SRS has been
undertaken may have an undesirable coercive effect on persons who would not
otherwise be inclined to undergo the surgery." In this regard, would there be
any human right implications for forcing a person to undergo a full sex
re-assignment surgery before his or her sex could be re-assigned under the new
section 40A of MO? It has been held by the European Court of Human Rights
that the right to respect for private life protected by Article 8 of the European
Convention on Human Rights encompasses the physical, moral and
psychological integrity of a person. A similar right is protected under
Article 14 of the Hong Kong Bill of Rights (HKBOR). Will the coercive
nature of the surgery amount to a violation of a person's physical integrity
protected by Article 14 of BORO?




Question 6

In paragraphs 130 to 140 of the judgment, CFA mentioned the two
main approaches to deciding who qualifies as "a woman" “or "a man" for
marriage or other purposes. Having discussed the various disadvantages of the
line-drawing approach by reference to certain point of surgery, CFA held at
paragraph 138 of the judgment that the approach involving legislative
intervention would be distinctly preferable. ~ Under this approach, the
legislature could set up machinery for an expert panel to vet gender recognition
claims on a case-by-case basis and also to deal with some of the other legal
issues involved. CFA then cited the United Kingdom's Gender Recognition
Act 2004 (GRA 2004) as an example. In light of the CFA's judgment, would
the Administration explain the reasons for not adopting the GRA 2004 model in
the present legislative exercise? Indeed, has the Administration considered the
approaches adopted by overseas jurisdictions before introducing the Bill? |

Other issues

As mentioned in our letter dated 5 March 2014, the re-assignment
of sex following the commencement of the Bill, after its enactment, would have
legal implications on a number of existing statutory provisions which are
drafted and operate on the basis of the parties being husband and wife. It is
noted that this issue will be considered by an inter-departmental working group
on gender recognition (IWG) chaired by the Secretary for Justice. Since it
would take time for IWG to complete its study and for legislative amendments
to be made, please clarify how the relevant existing provisions would operate in
the event that a husband or wife has undergone a full sex re-assignment surgery
and has his or her sex re-assigned in the interim? Will the Administration
consider making transitional arrangements to save their legal rights or duties?

It is appreciated that your repIy, in both languages, could reach us
by 31 March 2014.

Yours sincerely,

(Stephen LAM)
Assistant Legal Adviser






