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Administration’s Responses to Points raised on 26 June 2001

by Members of the Bills Committee
on the Chief Executive Election Bill

Act of State

Q1:

Al:

As Article 19 of the Basic Law states that the courts of
the Hong Kong Special Administrative Region shall have
no jurisdiction over acts of state, how could redress be
sought in Hong Kong courts in respect of a decision of the
Central People’ Government (CPG) to remove an
incumbent Chief Executive (CE), if CPG refuses to issue
a certifying document to CE?

Under BL 19, the HKSAR is vested with independent
judicial power, including that of final adjudication. The
courts’ judicial power is derived from, and subject to, the
Basic Law. The jurisdiction of SAR courts is therefore
subject to such restrictions as those “imposed by the legal
system and principles previously in force in Hong Kong”
referred to in BL 19(2).  Similarly, the courts shall have no
jurisdiction over acts of state such as defence and foreign
affairs under BL 19(3).

Moreover, BL 158(3) provides as follows :

“If the courts of the Region, in adjudicating cases, need to
interpret the provisions of this law concerning affairs which
are the responsibility of the Central People’s Government, or
concerning the relationship between the Central Authorities
and the Region, and if such interpretation will affect the
judgments on the cases, the courts of the Region shall, before
making their final judgments which are not appealable, seek
an interpretation of the relevant provisions from the Standing
Committee of the National People’s Congress through the
Court of Final appeal of the Region.”

Where the decision of the CPG’s to remove an incumbent
CE involves an interpretation of the relevant provisions of
the Basic Law, it is relevant to note the comments of the



2

CFA in the decision of Ng Ka Ling v Director of Immigration
(No 2) [1999] 1 HKLRD 577 at 578 :

“Article 158(1) vests the power of interpretation of the Basic
Law in the Standing Committee. The courts’ jurisdiction to
interpret the Basic Law in adjudicating cases is derived by
authorisation from the Standing committee under arts. 158(2)
and 158(3). ...the Court’s jurisdiction to enforce and
interpret the Basic law is derived from and is subject to the
provisions of the Basic Law which provisions include the
foregoing.

The Court’s judgment on 29 January 1999 did not question
the authority of the Standing Committee to make an
interpretation under art. 158 which would have to be
followed by the courts of the Region. The Court accepts
that it cannot question that authority. Nor did the Court’s
judgment question, and the Court accepts that it cannot
question, the authority of the National People’s Congress or
the Standing committee to do any act which is in accordance
with the provisions of the Basic Law and the procedure
therein.”

In the light of the above, we believe that SAR courts will be
guided by the above principles in resolving the present
question, in the very likely event that it is raised before them.

Mechanism before 1 July 1997

Q2:

A2:

Whether redress could be sought in the courts of Hong
Kong, before 1 July 1997, in respect of a decision to
remove a Governor by the British Government?

No redress would have been available from the courts of
Hong Kong prior to 1 July 1997. The Governor was
appointed by Warrant under the Queen’s sign manuel. He
was a servant of the Crown holding his office at her
Majesty’s pleasure. The rule was (and remains) that a
servant at pleasure can be dismissed at will without redress
or relief. (See Wade Administrative Law 8" Edition at
page 68).



New clauses 3(3) and 11(3)(a)

Q3:

A3:

The Administration is requested to explain the
relationship between the proposed clauses 3(3) and
11(3)(a) as to whether they would conflict with each other.

As long as the commencement date is published only after it
has been ascertained, we cannot see how the new clause 3(3)
will conflict with clause 11(3)(a).

If it 1s clear that a successful candidate is prevented by
temporary cause from discharging his duty, we believe this
will not prevent the Central People’s Government (CPG)
from appointing him as the CE with effect from the date on
which the vacancy arises under clause 4(a). He will then
assume office on that day, although he may not be able to
discharge his duty temporarily.
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