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Central, Hong Kong

Dear Mr CHEUNG,

Administration’s motion to amend the Import and Export (General)
(Amendment) Regulation 2013 (L.N. 25 of 2013)

Thank you for your letter of 11 April 2013.

In paragraph 4 of your letter, you pointed out that “[w]hen taking
effect after gazettal, the revised definition would replace the existing one
in L.N. 25, which will be amended accordingly.”. I would like to clarify
the technical effect of the resolution to be moved by the Secretary for
Food and Health (SFH). The resolution seeks to introduce an
amendment to amend the definition of “powdered formula” in the Import
and Export (General) Regulation added by Regulation 3 of the Import and
Export (General) (Amendment) Regulation 2013 (the Amendment
Regulation). As no commencement date is specified in the proposed
resolution, you suggested that the new definition appeared to take
retrospective effect from 1 March 2013.

The substance of the resolution is to amend the definition of
“powdered formula”. As you have quite rightly pointed out, the revised
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definition has been thoroughly discussed by Members of the
Subcommittee. In response to your enquiry at the meeting, the
Administration has also responded that the policy intention is for the
revised definition to take effect on the date of gazettal of the resolution
(if passed) in accordance with section 34(2) of the Interpretation and
General Clauses Ordinance (Cap.1).

The Amendment Regulation came into operation on 1 March 2013,
and its commencement provision (i.e. Section 1) is now spent and has
ceased to be capable of being amended. We do not consider it to be
necessary or appropriate to amend the Section. We are of the view that
the present situation falls squarely within section 34(2) of Cap. 1, which
provides that “... if any such resolution is so passed the subsidiary
legislation shall, without prejudice to anything done thereunder, be
deemed to be amended as from the date of publication in the Gazette
of such resolution”. We consider that there is no need to specify in the
proposed resolution a commencement date unless it is intended that the
policy is to be implemented on a later date. We will include the
commencement date in the speech of SFH for moving the proposed
resolution in the Legislative Council.

As you may be aware, a similar question was raised by your
colleague when examining the Administration’s proposed resolution to
amend the Food Business (Amendment) Regulation 2008 (L.N. 185 of
2008). You may wish to refer to the Administration’s response at the
time. LC Paper No. CB(2) 174/08-09(02) is relevant.

Yours sincerely,
™
\_

(Jeff LEUNG)
for Secretary for Food and Health

c.c. Clerk to Subcommittee on the Import and Export (General)
(Amendment) Regulation 2013
Law Draftsman (Attn: Gilbert MO)





