
Subcommittee on Financial Institutions (Resolution) (Protected 
Arrangements) Regulation and Financial Institutions (Resolution) 

Ordinance (Commencement) Notice 2017 
 

Response to further questions raised by Hon James To 
 

 
 This note sets out the Government’s response to the follow-up 
questions raised by Hon James To subsequent to our reply issued on 8 
June. 
 
Question (1): in the event of an Authorized Institution’s (“AI”) failure, 
confirm that it is not possible to make a transfer instrument transferring 
that AI’s deposits to a bridge institution (“BI”) unless it is an AI. 
 
2. In the event of an AI’s failure, the Monetary Authority (“MA”), 
as the resolution authority (“RA”) of the AI, will ensure that the AI’s 
deposits will only be transferred to a BI that is authorized to carry out 
deposit-taking business as section 12(1) of the Banking Ordinance (Cap. 
155) (“BO”) provides that no business of taking deposits shall be carried 
on in Hong Kong except by an AI. That is to say, the MA as RA would 
not transfer a deposit-taking business to a BI unless it is an AI because of 
the restriction under section 12(1) of the BO. It will be an offence under 
section 12(6) of the BO if the BI takes deposits without being authorised 
as an AI. 
 
3. As set out in section 12 of the Deposit Protection Scheme 
Ordinance (Cap. 581) (“DPSO”), every AI is a member of the deposit 
protection scheme (“DPS”) and therefore, the BI, as an AI, is a member 
of the DPS. In addition to the above protections linked to the BI being 
established as an AI, the Financial Institutions (Resolution) Ordinance 
(Cap. 628) (“FIRO”) also specifies additional statutory protections for 
deposits transferred to a BI, specifically stating that: (i) protected deposits 
which are transferred will remain as protected deposits for six months or, 
if later, until its maturity date (see section 12(4) and (5) of Schedule 4 to 
the FIRO); and (ii) the DPS compensation protection that would be 
available to depositors whose deposits are transferred to a transferee (i.e. 
a BI) is increased for six months to up to double the maximum amount 
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specified in the DPSO (see section 12(7) and (8) of Schedule 4 to the 
FIRO). 
 
Question (2): if, after the transfer of a failed AI to a BI by the MA, the BI 
itself failed one day after its established, and the BI had not yet made any 
contributions to the DPS, would the deposits in the BI be protected under 
the DPSO? 

 
4. As required by section 43 of the FIRO, the BI will have to be 
established as a company that is wholly or partially owned by the 
Government. And as noted in response to Question (1), the MA as RA 
would not transfer a deposit-taking business to a BI unless it is an AI 
because of the restriction under section 12(1) of the BO. 
 
5. If the BI, as an AI, were to fail one day after the transfer of 
deposits is effected and the BI has not yet made any contributions to the 
DPS, the deposits transferred would still be subject to the same statutory 
protection under the DPSO.  The transfer of deposits to the BI does not 
change the protection afforded to the deposits under the DPSO in the 
same way as any deposit held by another AI.  The statutory protections 
under the FIRO or DPSO for deposits transferred by the MA to a BI, as 
an AI, are not dependent on the BI having made any contributions to the 
DPS as specified in section 15 of the DPSO. 
 
6. As set out in section 12 of the DPSO, every AI is a member of 
the DPS and therefore, the BI, as an AI, would be a member of the DPS. 
Section 27 of the DPSO specifies the entitlement to compensation in 
respect of protected deposits in the event that a DPS scheme member fails. 
In addition to the above protections linked to the BI being established as 
an AI and a member of the DPS, the FIRO also specifies additional 
statutory protections for deposits transferred to a BI as detailed in 
paragraph 3 above. 
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