
Bills Committee on Inland Revenue (Amendment) (No. 6) Bill 2018 

 

Response to questions raised by Legal Service Division of the Legislative Council Secretariat in the letter dated 22 

November 2018 

 

 This paper sets out the Government’s response to the questions raised by Legal Service Division of the Legislative 

Council (“LegCo”) Secretariat in the letter dated 22 November 2018.  

 

 Clarification sought from LegCo Secretariat Response 

1.  Clause 3 – section 2 amended (interpretation) 

 

Clause 3 seeks to add the definition of LAC banking entity, 

which means an HK affiliated operational entity or clean HK 

holding company, both as defined under the Financial 

Institutions (Resolution) Loss-absorbing Capacity 

Requirements – Banking Sector) Rules (“Rules”) to section 2 

of the Inland Revenue Ordinance (Cap. 112) (“IRO”). 

 

Please clarify whether the meaning of a “holding company” 

under section 13 of the Companies Ordinance (Cap. 622) also 

applies in construing “clean HK holding company” in Cap. 

112 under the proposed amendment.    

 

Yes, it does. The definition of “clean HK holding company” 

in the Rules incorporates the definition of “HK holding 

company” in the Rules, which in turn incorporates the term 

“holding company”.   

 

The term “holding company” is defined in section 2(1) of the 

Financial Institutions (Resolution) Ordinance (Cap. 628) 

(“FIRO”), which provides that the term, “in relation to a 

body corporate, has the meaning given by section 13 of the 

Companies Ordinance (Cap. 622)”. 

 

Section 31(1) of the Interpretation and General Clauses 

Ordinance (Cap. 1) provides that “[w]here any Ordinance 

confers power to make any subsidiary legislation, 

expressions used in subsidiary legislation shall have the same 

meaning as in the Ordinance conferring the power…”.  By 

reason of this section, since the term “holding company” has 

been defined by reference to section 13 of the Companies 

Ordinance in section 2(1) of the FIRO, the same definition 

LC Paper No. CB(1)232/18-19(01)



2 

 Clarification sought from LegCo Secretariat Response 

would apply to the Rules and thus would also apply to the 

definition of “clean HK holding company” under the 

proposed amendment to the IRO.  

  

2.  Clause 8 – section 17A amended (financial institution: 

interpretation) 

 

It is proposed in the Bill that the reference to a person’s asset 

and liability in the definitions of “fair value” and “fair value 

accounting” under section 17A of Cap. 112 are to be 

repealed.  Please explain the reason(s) for removing such 

reference in the proposed definitions for “fair value” and 

“fair value accounting”.  

 

The purpose of amending the definitions of “fair value” and 

“fair value accounting” is to align the definition of the terms 

with that in the Hong Kong Financial Reporting Standard 13 

(Fair Value Measurement) (“HKFRS 13”) or the International 

Financial Reporting Standard 13 (Fair Value Measurement).  

Whilst the entire HKFRS 13 must be looked at to fully 

understand the term “fair value” and its application, the term 

is defined at the outset in paragraph 9 of HKFRS 13 as “the 

price that would be received to sell an asset or paid to 

transfer a liability in an orderly transaction between market 

participants at the measurement date.”  Since this definition 

already makes reference to asset and liability, and paragraph 

11 of HKFRS 13 further provides that a “fair value 

measurement is for a particular asset or liability”, we 

consider it not necessary to repeat the same in section 17A of 

the IRO. 

 

3.  Please explain why the proposed new definitions of “fair 

value” and “fair value accounting’ will only apply to the 

regulatory capital security (“RCS”) but not to other capital 

securities or instruments held by financial institutions. 

 

HKFRS 13 is applicable to all financial instruments.  

Therefore, the definition of “fair value” in HKFRS 13 applies 

to all securities or instruments held by financial institutions 

for the purpose of preparing their financial statements.  

However, for the purposes of sections 17A, 17B, 17C, 17D, 
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17E, 17F and 17G, only its application to RCS is relevant. 

 

4.  Clause 9 – section 17D amended (financial institution: 

general provisions on regulatory capital security held by, 

or for benefit of, issuer’s specified connected person) 

 

Clause 9 of the bill seeks to repeal section 17D(6)(a) with the 

intended effect that a connected person (of an issuer of RCS) 

who is chargeable to profits tax in respect of a sum payable 

in respect of the RCS, would be considered a “specified 

connected person” and thus chargeable to profits tax under 

section 17D.  Please clarify whether the removal of section 

17D(6)(a) could result in double taxation on a specified 

connected person (of an issuer of RCS) who could be subject 

to profits tax in respect of the RCS under other provisions of 

Part 4 as well. 

 

The removal of section 17D(6)(a) would not result in double 

taxation on the specified connected person (of an issuer of 

RCS) in respect of the RCS under the provisions of Part 4.  

Section 17D is not a charging provision.  The effect of 

section 17D(2) is that any unrealized gain or loss (calculated 

on fair value basis), which is recognized in the taxpayer’s 

profit or loss account in accordance with the relevant 

financial reporting standard, would not be brought into 

account in computing the taxpayer’s chargeable profits.  In 

other words, any profits or loss arising from RCS would only 

be taxed or deducted on a realization basis.  Sections 

17D(3) and (4) provide that any sum arising from conversion 

to equity, write-down or write-up of RCS would not be 

treated as trading receipts or deductible for tax purpose.  

Both sections would not result in double taxation. 

 

5.  Clause 11 – section 17F amended (financial institution: 

issuer’s deduction if RCS is issued to , held by, or issued 

to or held for benefit of specified connected person) 

 

Under the proposed amendment to section 16, interest 

payable on money borrowed by a LAC banking entity by 

way of issuing RCS would be deductible for ascertaining 

chargeable profits (proposed section 16(2)(ab)).  Section 

The amended section 17D works in symmetry with section 

17C such that any fluctuation in fair value, conversion to 

equity, write-down or write-up of the RCS would be 

disregarded in ascertaining the chargeable profits of both the 

issuer and the specified connected person of the issuer of the 

RCS.  As such, “specified connected person” should include 

a connected person who is chargeable to profits tax in Hong 

Kong.  Otherwise, section 17D could not serve the purpose.   
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17F(1) provides that no deduction is allowed to an issuer of a 

RCS for any sum payable in respect of the RCS if it is issued 

to, held by or issued or held for the benefit of a specified 

connected person of that issuer. 

 

By virtue of the proposed new section 17F(9A)(a), a 

connected person who is chargeable to profits tax in respect 

of a sum payable in respect of the RCS would not be 

regarded as a specified connected person under section 17F 

so that interest payable on a RCS is deductible for 

ascertaining chargeable profits.   

 

However, such a connected person would be regarded as a 

specified connected person under section 17D as amended by 

clause 9 of the Bill.  Please explain the inconsistency in 

treatment of such kind of connected person under the 

amended sections 17D and 17F respectively. 

On the other hand, the purpose of section 17F is to restrict 

the issuer’s deduction of interest if the RCS is issued to, held 

by or issued or held for benefit of a specified connected 

person.  If the connected person is chargeable to profits tax 

in Hong Kong, the interest income received by the connected 

person would be taxable in Hong Kong.  That means, there 

is symmetry in taxation of interest income and deduction of 

interest expense.  As such, we consider that a restriction on 

the issuer’s deduction of interest expense is not required.  

Therefore, section 17F is applicable only if the connected 

person is not chargeable to profits tax in Hong Kong, i.e. the 

interest income is not taxable in Hong Kong. 
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